Ajuntament de la Cellera de Ter – Av. Montserrat 20 – 17165 La Cellera de ter

Ajuntament de la Cellera de Ter – 972 421902

LA CELLERA INFORMACIÓ
Un món que s'escola
Desembre 2020
LA CELLERA INFORMACIÓ
Un món que s'escola
Desembre 2020

Un món que s'escola . memòria oral de la Cellera de Ter

Seguint la línia de l’Ajuntament per apostar per preservar la memòria històrica de la Cellera de Ter, hem treballat d’en Joan i l’Esteve Teixidó, de la productora Sabem.com, per elaborar un arxiu oral que recull les vivències de les persones més grans del nostre poble. El primer que ens vam demanar va ser que busquéssim al voltant de 30 persones voluntàries a qui fer una entrevista, així que vàrem enviar una carta a les persones de més edat del municipi per veure qui volia participar del projecte.  En total, el passat mes de febrer, vam fer entrevistes a 35 homes i dones, que van parlar de molts temes: oficis que s’han perdut, la feina a la fàbrica, la vida diària, la seva infància i joventut, festes i tradicions, matança del porc, teatre, la relació amb l’Església i la guerra civil, entre d’altres.
 
Totes les hores de testimoni recollides durant les gravacions, el contingut de les quals és de gran valor, quedaran guardades a l’arxiu municipal. A més, volíem acostar a tothom les històries dels nostres avis i àvies i, per aquest motiu, vam demanar a en Joan i l’Esteve que elaboressin tres documentals de 45 minuts cadascun: Evolució de la Cellera de Ter; Societat, festes i tradicions; i Guerra Civil. Ells s’han encarregat de seleccionar els talls de les entrevistes, editar-los, elaborar el guió del documental i de tota la part de producció. Des de l’Ajuntament ens vam posar a disposició durant tot el procés per tal de facilitar-los tot allò que necessitessin. Així, vam buscar figurants per gravar algunes escenes, vam cercar moltes les imatges que il·lustren el contingut, vam demanar els permisos per gravar a diferents llocs del poble, etc.
 
Després de mesos de feina, divendres 11 de desembre vam fer la presentació dels documentals i durant els dies 12, 13 i 17 de desembre vam projectar els documentals al teatre, on vam fer entrega d’un llapis de memòria a les persones entrevistades per tal que tinguin la seva entrevista sencera i els tres documentals.  
 
Des d’aquí volem fer arribar un sincer agraïment a totes les persones que han fet possible aquests documentals tan importats per entendre el passat, i el present, del nostre poble.

Documental - Societat, festes i tradicions

Documental - Evolució de la Cellera de Ter

Documental - Guerra Civil